Auto ściąga w prawo-pomocy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • damian
    Ambiente
    • 2007
    • 178

odpryski... zmora wszystkich szkodników ale czarny korektor mam w schowku
    Chcesz zarobić przez internet ??

• maciej
    Drive
    • 2006
    • 68

Witam wszystkich od jakiegoś czasu moje auto zaczeło w trakcie jazdy ściągać w prawo. zaznacze że nie ma tego objawu przy hamowaniu, ale występuje też na biegu jałowym.
    No i wszystko było by prostę ż tym że opony są nówki i przekładałem je przód na tył i po przekontnej bez rezultatu, geometria jak z książki jest ok. Końcówki drążków i same drażki ok. i po wymianie, wymieniłem też górne poduszki amortyzatorów i łożyska oporowe. Amortyzatory też jak z podręcznika wszystkie trzymają równo 82-83 %, a zaznaczam że jeżdżę na B6, dodam jeszcze ze od jakiegoś czasu pojwiło się jeszcze coś, otóż śruby mocujące amortyzatory u góry tuż pod maską zaczeły się same luzować (te pod kilelichem i te nad) bo dokreceniu po jakimś czasie znów sie odkręcają a przy tym zauważyłem że jak śruby są lużne że można by je eką odkręcić auto jakby mniej ściągało ale i tak sciąga jednak po dokręceniu efekt się wyraźnie nasila. Może ktoś coś pomorze bo wszystkie serwisy w Poznaniu sie poddały no bo i mechanicy kiepscy.
    Pomocy !!!
    maciek1024

Komentarz

• -Piotr-
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1018
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Znam przypadki, gdzie pęknięta sprężyna zawieszenia powodowała ściaganie auta. Sprawdź przedni prawy zacisk, może gdzieś coś ociera. Nie pisałeś nic o zachowaniu samochodu w trakcie przyśpieszania. Z układu napędowego też jest możliwy taki przypadek. Skoro dociągnięcie śrub na kielichach pogarsza sprawę, należało by się jeszcze raz przyjrzeć zbieżności kół.

[ Dodano: Pią 02 Mar, 07 08:59 ]
      Zaryzykować, pojechać na zbieżność, poluzowac zawieszenie, dokręcić wszystkie możliwe śruby stałe, od nowa ostawić zbieżność itp.
      O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
      KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
      O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• maciej
        Drive
        • 2006
        • 68

Zamieszczone przez -Piotr-
        Nie pisałeś nic o zachowaniu samochodu w trakcie przyśpieszania. Z układu napędowego też jest możliwy taki przypadek.
        Przy przyspieszaniu też ściąga ale nie bardziej jak podczas jazdy więc wstępnie wykluczyłem powód ściągania jakoby miał pochodzić od napędu ale może sie mylę.
        maciek1024

Komentarz

• gstan
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2005
          • 106

Jeżeli sprawdzałeś zbierzność to zamień koła lewe z prawym. Miałem tak kiedyś w Lanosie. Gość ustawił zbierzność i nadal ściągało. Zamienił koła i zaczeło ściągać w drugą. Wymieniłem opony i problem zniknął.
          Grzesiek
          Octavia 2 Elegance

Komentarz

• borut
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 299

Czesc

Temat był wałkowany wiele razy, ale nigdzie nei znajdziesz konkretów. Musisz poszukać dobrego gościa od zawieszeń o odkręcające się śruby moim zdaniem wskazują na permanentny problem w tamtej okolicy. Pisałeś o nowych oponach - czy problem zaczął się po iz założeniu ? Wiem, że Ci nie pomogłem ale będę śledził ten wątek i jeśli już uda Ci się usunąć tą usterkę napisz w jaki sposób to zrobiłeś.